Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010



Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, ΤΩΡΑ!


Προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωνε την ίδρυση εθνικής βιβλιοθήκης και Λυρικής σκηνής στον παλιό Ιππόδρομο, με έξοδα του ιδρύματος Νιάρχου. Μήνες νωρίτερα προανήγγειλε ένα αποκλειστικά δικό της «έργο»: την «ανάπλαση» του Ελαιώνα. Συγκεκριμένα, μέσω του δήμου Αθηναίων, θα κατασκευάσει: α) ένα «πολυλειτουργικό κτήριο» του δήμου, 42.500 τ.μ, που προβλέπει κέντρα διασκέδασης β) το σύμπλεγμα γηπέδων και κτηρίων του Παναθηναϊκού, 95.500 τμ, που θα ανεγερθούν με έξοδα της κυβερνήσεως και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, και θα το νοικιάσει, άγνωστο με τι ενοίκιο, για 49 χρόνια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για αποκλειστική χρήση γ) κτήρια με διπλάσιο ύψος απ’ ό,τι σήμερα δικαιούται, ως αντάλλαγμα για τις απαλλοτριώσεις σε χώρους της, θα μπορεί να φτιάξει η ΕΤΜΑ, που ελέγχει η εθνική τράπεζα (ο χώρος της ΕΤΜΑ αγοράσθηκε ήδη απ’ τον επιχειρηματία κ. Βωβό). Για να φτιαχτεί το γήπεδο των 95.500 τμ, αντί 17.831 που επιτρέπεται στην περιοχή, θα γίνει μεταφορά, δια νόμου, 60.000 τετραγωνικών από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα διπλασιασθεί ο συντελεστής δόμησης. Ταυτόχρονα θα γίνουν διαπλατύνσεις οδών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στα τσιμεντένια βουνά. Αυτός ο βομβαρδισμός με μπετόν ονομάζεται «ανάπτυξη».
Πρόκειται για πολλαπλό τεράστιο σκάνδαλο, για το οποίο δεν φταίει καθόλου ο Παναθηναϊκός, αλλά η κυβέρνηση, εξ ολοκλήρου. Κι αυτό στο οποίο στοχεύει, είναι η μετατροπή του Ελαιώνα αφ’ ενός σ’ ένα τεράστιο λούνα-Πάρο, με άξονα το «πολυλειτουργικό» κτήριο του δήμου, κι αφ’ ετέρου σε τόπο όπου θα συγκεντρώσουν όσες βαριές χρήσεις δεν θέλουν στην άλλη Αθήνα. Για να εξασφαλίσει κοινωνική αποδοχή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τον Παναθηναϊκό, καταστρέφοντας την τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας και της Ελλάδας ολόκληρης να αλλάξει πορεία και πρόσωπο, ν’ αποκτήσει οντότητα, και ν’ αναπτυχθεί με την ανάδειξη του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πάρκο.
Ο Ελαιώνας, συνολικής εκτάσεως 9.100 στρεμμάτων, περικλείεται στις λεωφόρους Σπύρου Πάτση, Καβάλας, Πέτρου Ράλλη, Θηβών (στην γωνία των δύο αυτών λεωφόρων σώζεται το τελευταίο τμήμα του παλιού ελαιώνα), ανήκει σε έξη δήμους (Αθηναίων, Αιγάλεω, Μοσχάτου, Ρέντη, Ταύρου, Περιστερίου), απέχει χίλια επτακόσια μέτρα απ’ την Ακρόπολη, είναι η φυσική προέκταση του Κεραμικού και της ομώνυμης συνοικίας (όπου και το μη ανασκαμμένο Δημόσιο Σήμα = νεκροταφείο) και τον διασχίζει η κατάφορτη από θαμμένα μνημεία αλλά γεμάτη σκυλάδικα Ιερά οδός. Είναι αφημένος στην τύχη του, παρά τα σχετικά σχέδια των Τρίτση-Λαλιώτη που ουδέποτε εφαρμόσθηκαν, και φιλοξενεί κάθε είδους βαριές και ρυπογόνες χρήσεις. Η μετατροπή του από παλαιού τύπου σκουπιδότοπο σε μοντέρνο αποτελεί την «ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων» όπως την συνέλαβε η κυβέρνηση, μεταβάλλοντας το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε μια τεράστια «Ντίσνεϊ-λάντ»: Μοναστηράκι, Ψυρρή, Θησείο, Γκάζι, Ιερά οδός (με εννέα σκυλάδικα), Ελαιώνας, δίπλα στην βαριά βιομηχανία «διασκέδασης», λούνα πάρκ, σινεμάδων και εμπορικών κέντρων, στον Ρέντη.
Κι αυτά όταν: το μουσείο Ακροπόλεως κόστισε 39 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας 240 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας «Φρανσουά Μιτεράν», έχει τ’ όνομα του προέδρου που την ίδρυσε, κόστισε 1,2 δις ευρώ και ανεγέρθηκε στην αναξιοποίητη περιοχή Quai de la Rapee (το πολιτιστικό κέντρο «Ζώρζ Πομπιντού» -Μπομπούρ- έχει επίσης το όνομα του προέδρου που το έφτιαξε, ενώ ο Σιράκ, σε χώρο 40.000 τ.μ., ίδρυσε το Μουσείο «Πρώιμων Πολιτισμών»).
Η Αθήνα όμως, και ειδικά η τόσο επιβαρημένη Δυτική Αττική, χρειάζονται πράσινο, κι η πνιγμένη στα σκάνδαλα και στις γελοιότητες Ελλάδα ανάσα και προοπτική. Κουραστήκαμε να ντρεπόμαστε και να μας ταπεινώνουν: Ο Ελαιώνας να ξαναγίνει Ελαιώνας και πράσινο, να ανεγερθεί εκεί, σε χαμηλά κτήρια, η νέα Εθνική βιβλιοθήκη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσεία μοντέρνας τέχνης, Πινακοθήκες, Κέντρα ερευνών, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (γιατί οι φυλακές των Ναζί στην Κοραή παραμένουν κλειστές;) σ’ έναν προνομιακό χώρο που μας υποδεικνύει την χρήση του: έχει θέα την Ακρόπολη, την οποία θα μας κρύψουν οι τσιμεντένιοι γκοτζίλες του σημερινού σχεδίου. Τι θέλουμε να είμαστε, ποιο είναι το όραμα της κοινωνίας μας, τι πρότυπο δίνουμε στους «πολιορκούμενους» νέους για τους οποίους όλοι κόπτονται; Βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστήμια, έρευνα ή γήπεδα και λούνα-πάρκ; Δεν είμαστε οι τελευταία κάτοικοι Αθήνας και Ελλάδας, θα ‘ρθουν κι άλλοι μετά από μας, μην τους καταστρέψουμε την ζωή. Ποιο ευρωπαϊκό κράτος θα ‘κανε τον Ελαιώνα λούνα-παρκ κι όχι πολιτιστικό πάρκο, ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά με τέτοια «αξιοποίηση»; Ποιο κράτος δεν ίδρυσε βιβλιοθήκη τον 20ο αιώνα; «Στην Ιερά Οδό δεν πρέπει να κυκλοφορούν αυτοκίνητα». Ποιος εθνικιστής αρχαιόπληκτος ελληναράς το λέει αυτό; Ο Χένρι Μίλλερ στον «Κολοσσό του Μαρουσιού», το 1939, προτείνοντας την προφανή ανάπτυξη που έπρεπε να ακολουθηθεί. Ο Ελαιώνας πολιτιστικό πάρκο, λοιπόν. Αυτό έχουμε ανάγκη.
Δεν ζούμε και υπάρχουμε για να μας ταπεινώνουν. Ας μην ανεχθούμε άλλη ταπείνωση.
Σκεφθείτε έναν περίπατο από το Μουσείο Ακροπόλεως μέχρι το προτεινόμενο πολιτιστικό πάρκο-Βιβλιοθήκη στον Ελαιώνα, όπου και νέος σταθμός μετρό. Είμαστε τόσο πλούσιοι και αυτάρκεις, ώστε περιφρονούμε τον «πολιτιστικό» τουρισμό;
Στην νέα βιβλιοθήκη δεν πάει και δεν προβλέπεται να πάει μετρό.
Η νέα βρετανική βιβλιοθήκη, του 1998, κόστισε 511 εκατομμύρια λίρες (σημ: περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ) συν έξη εκατομμύρια λίρες για την αγορά του οικοπέδου. Το αναγνωστήριό της διαθέτει καθίσματα για 1206 αναγνώστες, ανάπτυγμα ραφιών 23 χλμ, ενώ στα 4 επίπεδα του υπογείου, το ανάπτυγμα των ραφιών φτάνει τα 200 χιλιόμετρα ! (εφημ. Ποντίκι, Δεκέμβριος 2007) Η σημερινή εθνική βιβλιοθήκη μας είναι έργο του 1877, με χρήματα των ευεργετών αδελφών Βαλλιάνου, τότε που οι επιχειρηματίες στήριζαν και ευεργετούσαν το κράτος, και όχι το αντίθετο, όπως σήμερα. Για την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη Νιάρχου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Αν διαιρέσουμε το ποσό των 300 εκατ. δια του δύο, θα φτιάξουμε βιβλιοθήκη με 150 εκατ. Της Αλεξάνδρειας το 2002 κόστισε 240. Η δική μας το 2015, 150. Τι ακριβώς θα είναι, ποια είναι η φιλοσοφία της, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωτεύον ζήτημα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου