Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Αθήνα

ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ


Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση πτώχευσης. Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε πολιτικές δεκαετιών που «στήριζαν»-τουλάχιστον λεκτικά- οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα κατέρρευσαν. Ανάμεσα σε αυτές και η προστασία του Περιβάλλοντος, όπως η δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων.
Η ανάπτυξη ελεύθερων χώρων «αναψυχής» για το κοινό θεωρείται πλέον ακριβή πολυτέλεια -τη στιγμή που κόβεται το εισόδημα χαμηλοσυνταξιούχων- με βάση τη λογική εκτάκτου ανάγκης: «όλοι χρωστάμε, όλοι θα πληρώσουμε». Η φιλοσοφία που περνάει είναι «να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες για πράσινη ανάπτυξη» που γι αυτούς σημαίνει κυρίως πρόσοδο στα δημόσια οικονομικά αλλά και παρεμπιπτόντως σε ιδιωτικά εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Αυθαίρετα νομιμοποιούνται, αλλαγές χρήσης γης, ειδικές πράξεις εφαρμογής και «αξιοποιήσεις» που βρήκαν μεγάλη αντίσταση από τη μεριά οργανώσεων, κατοίκων, συλλόγων κλπ τώρα προωθούνται με την ευκαιρία της παρουσίας του ΔΝΤ. Έτσι φαίνεται να αντιλαμβάνεται την «πράσινη ανάπτυξη» η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στη Δυτική Αθήνα


1-ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Το λιμάνι του Σκαραμαγκά και το όρος Αιγάλεω - Ποικίλο -που τα χωρίζει η αρχαία Ιερά Οδός και νυν Εθνική Αθηνών-Κορίνθου- έχουν γνωρίσει μεγάλη «αξιοποίηση» τελευταία. Αντί για χώρο αναψυχής στα ίχνη των κλασσικών ευρημάτων, αντί για μουσείο στην Αφαία δίπλα στους αρχαίους ναούς και τις ιστορικές λίμνες, ετοιμάζεται ο εμπορευματικός σταθμός του τραίνου. Τεράστιοι πυλώνες ξεφυτρώνουν δίπλα στην Εθνική μαζί με τις νεροτσουλήθρες.
Τέτοια «αξιοποίηση» μας αξίζει. Γι αυτό δεν δενδροφυτεύεται το Ποικίλο, γι αυτό δεν προχωράει ο σταθμός Χαϊδαρίου και δεν αναδεικνύουν τόσα χρόνια τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό Αιγάλεω. Αλλά και τόσα άλλα που έχουν αναδειχθεί στην περιοχή μας και ξαναθάβονται για την ανάδειξη των γιγάντιων εμπορικών.

2-ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ

Στη λογική «αξιοποίησης ελεύθερων χώρων» έχει προωθηθεί και ένα μεγάλο πανελλήνιο σχέδιο του Υπουργείου. Το Άλσος του Μπαρουτάδικου («Πυριτιδοποιείο») φιγουράρει μέσα και είναι από τα μεγαλύτερα «αξιοποιήσιμα» αστικά ακίνητα του πίνακα. Προτείνεται αξιοποίηση σε συνεργασία με το Δήμο. Τι σημαίνει αυτό; Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έχει την κυριότητα. Έχει παραχωρήσει μέχρι τώρα πολλούς χώρους για δημόσια χρήση και υπηρεσίες: Σχολεία, ΤΕΙ Αθήνας, ΟΑΕΔ, δηλ. μη προσβάσιμα στο ευρύ κοινό αλλά και καφετέριες και δημοτικά γήπεδα προσβάσιμα. Πάντα με όργανο ή επιτηρητή του δημόσιου συμφέροντος το Δήμο.

Τώρα το Υπουργείο ζητά τη συνεργασία του Δήμου για να το παραχωρήσει σε ιδιώτες για 50 χρόνια προς «εκμετάλλευση». Τι είδους;

Για εμπορευματοποίηση των κοινών δημόσιων αγαθών; για πρόσοδο στα δημόσια οικονομικά και πάλι; Θα μας βρουν αντίθετους. Και πάλι.


3-ΑΛΣΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Εδώ και πολλά χρόνια άρχισαν οι πρόχειρες κατασκευές να «τρώνε» το άλσος Περιστερίου. Τεράστιο εκθεσιακό κέντρο σε λυόμενο και άλλες χρήσεις που πολλοί δημοτικοί άρχοντες υποσχέθηκαν να απομακρύνουν. Αντ΄ αυτού νέες «πρόχειρες» χρήσεις με –επίσης τεράστιο-εργοτάξιο συμπίεσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων εγκαταστάθηκαν και το θέμα της απελευθέρωσης του καταπατημένου χώρου δεν μπαίνει καν σε αυτές τις Δημοτικές Εκλογές.


4-ΕΛΑΙΩΝΑΣ


Η υπόθεση Ελαιώνα μετά από αρκετών ετών αγώνες δικαιώθηκε στα Δικαστήρια και αυτό είναι το δεδομένο μέχρι στιγμής. «Διπλή ανάπλαση» με πάρκο στην Αλεξάνδρας και δημιουργία τεραστίων μπλοκ μπετού στα Δυτικά με πολλαπλασιασμό του συντελεστή δόμησης ειδικά για τον κο Βωβό και τους συνεργάτες του μοιάζει «δυσπλασία». Μια νέα πόλη 5.000 ανθρώπων θα είναι καταστροφή για τα δυτικά προάστια που η αγορά τους παλεύει να επιβιώσει. Και οι θέσεις εργασίας που τυχόν προκύψουν φαντάζομαι πως θα είναι όπως στα άλλα γιγάντια εμπορικά κέντρα της περιοχής μας, ελαστικές ή μάλλον λαστιχένιες.
Όχι στο Mall αποφάσισαν τα δικαστήρια. Πάρκο θέλουμε και εμείς και όχι Mall. Όχι Δημοτικό Μέγαρο, όχι λοιπές εμπορικές χρήσεις εκτός του γηπέδου. Τα Δικαστήρια έκριναν ότι αυτό θα μπορούσε να ανεγερθεί με εμπορικές χρήσεις αυστηρά μέσα στα δικά του πλαίσια (χωρίς επιπλέον κάλυψη). Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί (υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις).
Ήτοι από τα 220 (μοναδικά ως ενιαίος ανοιχτός χώρος) στρέμματα πρασίνου το γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να καλύψει 45-50 και να φτιάξει ένα μεγάλο γήπεδο αφήνοντας 170 στρ. ελεύθερα. Τριπλάσιο δηλ. από τα 17 στρ. του γηπέδου Αιγάλεω.
Η εναλλακτική πρόταση Μπιρμπίλη - που έχει παγώσει πλέον, εκλογές έχουμε - μιλάει για μειωμένο Mall. Όχι δημαρχείο, όχι λοιπές χρήσεις αλλά όχι και πάρκο (μόνο 20% επιπλέον πράσινο). Και σκέφτεται –εάν και εφόσον- να το περάσει με άλλη διαδικασία. Δηλ. πρώτα ο νομικός έλεγχος και μετά η εκτέλεση για να μην απορριφθεί το σχέδιο. Και φυσικά ο Βωβός, για τη μετοχή του οποίου γίνεται όλη η φασαρία και οι εμφανιζόμενοι ως εργαζόμενοι στην εταιρία και φίλοι με την εργοδοσία τους πανηγύρισαν. Όπως και ο Δήμαρχος Κακλαμάνης (ΠΡΟΣΟΧΗ ακατάλληλος! ΜΗΝ τον ψηφίσετε στις εκλογές όσοι ψηφίζετε Αθήνα!).
Δεν είναι απλά πράγματα αυτά, υπάρχουν ακόμα οι οργανώσεις αλλά από την άλλη και τα συμφέροντα δεν είναι ομόφωνα. Προτείνονται και άλλες λύσεις (ΟΑΚΑ) για το γήπεδο. Εξ άλλου ποιος θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει με τόσα εκατομμύρια σε χαλεπούς καιρούς. Ακόμη τα 5.000 τμ υπέργειων οικοδομών που ΗΔΗ έχει φτιάξει ο κος Βωβός μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πάρκινγκ του μετρό και να αποζημιωθεί η εταιρία του.
Η επιμονή όμως για Ελαιώνα με Mall και χωρίς πάρκο θα μας βρει αντίθετους. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη νίκη μας.

Βασίλης Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου