Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο και η λίμνη Κουμουνδούρου να χαρακτηρισθούν περιοχή προστασίας της Φύσης

Το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο στα Δυτικά της Αθήνας, είναι ένας από τους 4 ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν και αποτελεί ένα «φίλτρο – φράγμα» στους ρύπους που προέρχονται από το Θριάσιο. Παράλληλα όμως, μαζί με τον παρακείμενο υγρότοπο της λίμνης Κουμουνδούρου δημιουργούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα που χρειάζεται να προστατευτεί.
Το Συντονιστικό των Φορέων για την Προστασία του Οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου, έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ και στον ΟΡΣΑ για τον χαρακτηρισμό του ως περιοχής Προστασίας της Φύσης (ν. 1650/86 για το Περιβάλλον) από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής. Η ανάγκη να υποστηριχθεί η πρόταση αυτή είναι μεγάλη καθώς η περιοχή συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις συρρίκνωσης των οικοτόπων της και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Χιλιάδες δένδρα αυτοφυούς πεύκης και θαμνώδης βλάστηση έχουν κοπεί και κόβονται για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου μήκους 21 χλμ, και για την κατασκευή της περιφερειακής Λ. Αιγάλεω. Αυθαίρετες κατασκευές σε καταπατημένες εκτάσεις, ξεφυτρώνουν κατά μήκος του ορίου μεταξύ των πόλεων και του βουνού. Μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής "αναψυχής" ενισχύουν την αστικοποίηση της περιοχής. Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου είναι μια από τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών (κάθε χρόνο σημειώνονται 20-25 μικροπυρκαγιές).
Οι διεκδικήσεις μεγάλων εκτάσεων του βουνού από την Μητρόπολη Φθιώτιδας, τη Μονή Κλειστών, το συνεταιρισμό πολεμιστών Κορέας, τους κληρονόμους του φερόμενου κτήματος "Πεύκα-Βέρδη", τα σχέδια επέκτασης των υφιστάμενων σχεδίων πόλης, οι πιέσεις για μεταφορά και νέων αστικών χρήσεων στο βουνό (δρόμοι, εκπαιδευτήρια, γήπεδα, αναψυκτήρια) αποτελούν επιπρόσθετες απειλές.
Παρά τις πιέσεις και τις υποβαθμιστικές ενέργειες που υφίσταται το βουνό, διατηρεί αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας, με μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 750 είδη χλωρίδας (από τα οποία 79 ενδημικά, σπάνια, απειλούμενα), 115 είδη πουλιών (από τα οποία 99 αυστηρά προστατευόμενα), 100 είδη εντόμων, 37 είδη πεταλούδων, 12 είδη θηλαστικών, 20 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων. Στη λίμνη Κουμουνδούρου έχουν καταγραφεί 38 είδη πουλιών. Μεγάλος αριθμός από τα είδη αυτά ανήκει στα αυστηρά προστατευόμενα για τα οποία είναι υποχρεωτική η θέσπιση Ειδικών Ζωνών Διατήρησης και ορισμένα περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.
Το βουνό έχει εξαιρετική θέα προς τον κόλπο της Ελευσίνας, το Σαρωνικό, τα βουνά της Πάρνηθας και του Υμηττού κ.λπ. Προσφέρεται για ήπιες δραστηριότητες αναψυχής (πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού) και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Σε διάφορες περιοχές του βουνού υπάρχουν παλιοί οικισμοί και μονοπάτια, αρχαιότητες (Βόρειο τμήμα της Ιεράς Οδού, τμήμα του τοίχους του Δέματος (400 π.Χ.), Ιερό της Αφροδίτης, λατρευτικά σπήλαια), η Μονή Δαφνίου, παλιά ασβεστοκάμινα, σπήλαια με προϊστορική αξία και γεωλογικό ενδιαφέρον.
Το φυσικό περιβάλλον, με τη διατύπωση του ερωτήματος: προστατευτέο κοινωνικό αγαθό ή εμπορεύσιμο-εκμεταλλεύσιμο-αναλώσιμο είδος, αποτελεί, κι αυτό, διαρκές διακύβευμα κοινωνικής αντιπαράθεσης. Η αιτιολογημένη δράση για την περιβαλλοντική προστασία του όρους Αιγάλεω – Ποικίλου και της λίμνης Κουμουνδούρου αποτελεί στοιχείο της αντιπαράθεσης αυτής.
Για την ενημέρωση των πολιτών και την υποστήριξη της "Πρότασης", Το Συντονιστικό των Φορέων για την Προστασία του Οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης» διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων
- Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ώρα 8:00 μμ, στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης, Συζήτηση με θέμα: Ποικίλο-Αιγάλεω-Λίμνη Κουμουνδούρου, περιοχή προστασίας της φύσης.
- Κυριακή 19 Δεκεμβρίου ώρα 10:00πμ. Περπατάμε και γνωρίζουμε το βουνό μας. Αφετηρία στο τέρμα της οδού Σουλίου (Αγία Τριάδα Πετρούπολης).

...........................................................................

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Φορέων για την Προστασία του όρους Αιγάλεω-Ποικίλου και λίμνης Κουμουνδούρου
(Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη «ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ», Περιβαλλοντικός Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου "Ο Δαφναίος Απόλλων" ,Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αφαίας Χαϊδαρίου, Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω "οι Φίλοι του Πυριτιδοποιείου", Ειρήνη Βαλλιανάτου – Βιολόγος δρ. Συστηματικής Βοτανικής – Φυτοκοινωνιολογίας, Τάσος Λύτρας – Δικηγόρος)

http://www.votanikoskipos.blogspot.com/
http://poikilo2006.blogspot.com/
http://xaidari.blogspot.com/
http://xpolis.blogspot.com/
http://pyritis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου